Sukellusammattilaisen tärkeimmät ominaisuudet
Sukellusammattilaisen tärkemmät ominaisuudet

Sukellusammattilaisen tärkeimmät ominaisuudet

Aina ajoittain kuulen väitteen, jonka mukaan mahdollisimman monen kielen puhuminen on sukellusammattilaisen oleellisin ominaisuus . Vaikka kielitaito varsinkin ulkomailla työskennellessä on tärkeää, ei se missään tapauksessa ole oleellisin tai se kaikista tärkein taito/ominaisuus vaan oleellisinta on oikea asenne sekä kärsivällisyys.

Sukelluskouluttaja opettaa maskin poistoa

Kärsivällisyys on kohtuullisen itsestäänselvä persoonallisuuspiirre. Jotkut ihmiset ovat luonnostaan kärsivällisiä ja toiset kärsimättömiä, mutta kärsivällisyys on myös opeteltavissa oleva taito. Sukellusoppaana sinun täytyy kyetä auttamaan ihmisiä tilanteissa, jotka ovat itsellesi helppoja ja ratkaisut lähes itsestäänselviä. Töitä tehdessäsi tapaat samoja ongelmia ja sinun on kyettävä reagoimaan niihen sopivalla tavalla. Ajoittain saat odottaa viisitoista minuuttia laskeutumisköyden vieressä odottaen hupisukeltajien korvien paineentasausta. Kaikki tämä sinun on kyettävä tekemään hoputtamatta ja painostamatta ketään sekä sukellusnautinnon kärsimättä.

Sukelluskouluttajakurssi Thaimaassa

Kouluttajana toimiessa kärsivällisyys on jopa tärkeämpää. Samojen sukellustaitojen opettaminen päivästä toiseen ja samojen ongelmien selvittäminen vaatii lehmän hermoja. Harjoitteluvaiheessa opettelevat sukeltajat tarvitsevat aikaa tutustuakseen ja tottuakseen sukeltamiseen, veden alla hengittämiseen ja liikkumiseen. Ihmiset ovat erilaisia ja eri päivät ovat alalla harvoin samanlaisia - osan opetuksesta joutuu kuitenkin tekemään lähes identtisellä tavalla joka kerta. Jos haluat oppilaidesi pystyvän tyhjentämään maskinsa rennosti ja toistettavasti, saat luultavasti briiffata ja demonstroida taidon lähes samalla tavoin - sen lisäksi että oppilas kaipaa aikaa taidon toistamiseen.

Asenteen suhteen oleellisinta on pitää "turvallisuus ensin"-filosofia mielessä. Viedessäsi sukeltajia pinnan alle on sinun ymmärrettävä riskit pystyäksesi välttämään onnettomuudet. Hyvänä kakkosena asenteen suhteen tulee keskittyminen asiakastyytyväisyyteen. Johtaessasi hupisukeltajia et ole enää itse hupisukeltamassa vaan töissä! Tämän seurauksena suhtautumistapasi koko sukellukseen on hyvin erilainen. Jos sukeltajasi ovat kiinnostuneita koralliriutasta samalla kun haluat lähteä itse etsimään avokiduskotiloita mutapohjalle joudut todennäköisesti tähtäämään kohti riuttaa. Ammattilaisena sinulla on aina uusia päiviä edessä sukeltamiselle, joko ammattilaiskavereidesi kanssa tai saadessasi sen innokkaan makrovalokuvaajan hupisukellukselle!

Sukellusopaskurssi Thaimaassa

Ihmislähtöisyys, sukeltamisesta nauttiminen ja alan ja lajin muutoksissa mukana pysyminen ovat myös tärkeitä ominaisuuksia. Lähtemällä hupisukeltamaan, jatkamalla ammattilaiskoulutusta ja hankkimalla koulutusta sekä taitoja muunlaiseen sukeltamiseen (tekniikka-, valokuvaus-, luola- tai hylkysukeltaminen tai ekoprojektit ovat kaikki varteenotettavia) pitävät sinut kiinnostuneena lajiin ja tekevät sinusta kiinnostavan ammattilaisen.

Viimeisenä muista myös että työ alalla on suurimmassa osassa sukelluskohteita kausipainotteista. Kiirekaudella työskentelet viikkoja putkeen hyvin minimaalisella vapaa-ajalla ja sekin on tehtävä hymy huulilla. Tankit kaipaavat kantajia, varusteet pesemistä ja työtoverit saattavat kaivata apuasi - muista kuitenkin että saattaisit edelleen istua toimistossa kahdeksasta neljään sen sijaan että saat palkkaa ajan viettämisestä valashaiden kanssa!

Artikkelin on kirjoittanut SSI Instructor Trainer Antti Karinen

Jos sukellusammattina kiinnostaa niin vastaan mielelläni kysymyksiin --->  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ota yhteyttä

Avoinna 9.00-18.00

Mob. +66 86 06 99244 (Whatsapp)

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Koh Tao Divers - KTD  logo

Photo credits to Fat Fish Movies, Anna Kekkonen, Irena Stangierska, Fredrik Lindblad and Mikko Paasi

Copyright 1987 - 2017 Koh Tao Divers. All rights reserved.
TAT license #34/01497