Valashait - nuo merten lempeät jättiläiset

Valashait - nuo merten lempeät jättiläiset

Valashai on merten suurin kala, tämähän me jo tiedettiin. Näitä täplikkäitä ja raidallisia ystävällisiä haita Koh Taolla on saatu seurailla tänä vuonna uskomattoman onnekkaasti ja paljon - lähes päivittäin joku suureväkäs on käynyt ilahduttamassa sukeltajia syvemmillä kohteilla. 

 

Useista havainnoista huolimatta valashai on erittäin uhanalaiseksi luokiteltu laji. Koh Taonkin vesillä nähdyt yksilöt ovat enimmäkseen pienehköjä ja nuoria, reilusti alle kymmenmetrisiä. Suuret ja vanhemmat yksilöt ovat äärimmäisen harvinaisia. 

 

 

 

Mihin ne valashait sitten ovat hävinneet? 

Salakalastus on suurin uhka: Koska valashai on muihin hailajeihin verrattuna niin iso, jo yhdestä yksilöstä saa hurjan määrän raaka-ainetta  esim. haineväkeittoihin, perinteisten kiinalaisten lääkkeiden valmistukseen ja muihin tuotteisiin. 

Kansainvälisillä vesillä haiden salakalastusta on hirvittävän vaikeaa säädellä, koska minkään maan lait eivät koske avomerta. Haituotteiden kaupassa liikkuu puolestaan niin hurja määrä rahaa, että köyhissä valtioissa viranomaisilla on äärimmäisen hankalaa puuttua siihen. Vaikka kansainväliset säädökset ovatkin kieltäneet hainevien ja muiden osien kauppaamisen jo vuosia sitten, salakalastus rehottaa yhä valtoimenaan. 

 

Turismi voi olla lajille riski, koska hait saattavat törmätä veneisiin ja saada veneiden potkureista vaurioita. Ekoturismiin keskittyvät kohteet toisaalta käyttävät huomattavasti aikaa ja energiaa valashaiden suojeluun, sillä valashait tuovat matkailijoita paikalle. 

 

 

Mitä siis voin tehdä? 

 

• Tue haineväkaupan kieltoja, levitä tietoa matkoillasi


• Boikotoi ravintoloita joissa on haita tarjolla

• Tue suojelujärjestöjen toimia esim. rahaa lahjoittamalla tai vapaaehtoistyötä tekemällä


• Käytä matkoillasi ekoturismiin keskittyviä operaattoreita - näin tuet samalla paikallisen luonnon säilymistä!


  

Kiitos näistä kuvista kuuluu: Pejk Berghäll ja Charlie, FatFish movies

 

 

Ota yhteyttä

Avoinna 9.00-18.00

Mob. +66 86 06 99244 (Whatsapp)

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Koh Tao Divers - KTD  logo

Photo credits to Fat Fish Movies, Anna Kekkonen, Irena Stangierska, Fredrik Lindblad and Mikko Paasi

Copyright 1987 - 2017 Koh Tao Divers. All rights reserved.
TAT license #34/01497