Koh Taon parhaat sukelluskohteetKoh Taon parhaat sukelluskohteetKoh Taon saari on erityisesti tunnettu aloittelijaystävällisistä sukelluskohteistaan. Saarelta löytyy runsain mitoin matalia riuttoja sekä lahtia, joissa on helppoa ja turvallista opetella laitesukelluksen saloja. Saaren ympäristössä on harvoin voimakkaita virtoja sekä vesi on lämmintä ympäri vuoden. Hyvien koulutusolosuhteiden lisäksi löytyy myös eräs toinenkin syy matkustaa Koh Taolle sukeltamaan. Tämä syy on iso, pilkullinen ja pitää kovasti planktonista. Koh Taon ympäristö on paras paikka Thaimaassa nähdä valashaita niiden luontaisessa ympäristössään. Ja kukapa ei haluaisi sukeltaa näiden lempeiden jättien kanssa!

Koh Taon ympäriltä löytyy reilusti yli 20 sukelluskohdetta. Me olemme listanneet alle omat suosikkimme ja syyt siihen, miksi näillä kohteilla kannattaa vierailla. 

1.  Chumphon Pinnacle

sukelluskohteet thaimaa4 divesites thailand kohtaodivingTämä valtava kivimuodostelma sijaitsee n. 40 minuutin venematkan päässä Koh Taolta. PInaakkelin pääliosa kohoaa 14 metrin syvyyteen. Se on kokonaan vaaleanpunaisten merivuokkojen peitossa, joista kurkistelevatniissä asuvat vuokkokalat. Kiven ympärillä pyörivät barracudat, fusillierit sekä piikkimakrillit valtavissa parvissa. Kun laskeudut seinämää pitkin syvemmälle, löydät parhaimmillaan reilun metrin mittaisia meriahvenia sekä viime aikoina populaatiotaan runsaasti kasvattaneita siipisimppuja (lion fish). Ja tässä vaan pintaraapaisu kaikesta siitä elämästä, jota Chumphonista löytyy.

Tämä upea sukelluskohde jatkuu 40 metrin syvyyteen saakka. Kohteen syvyydestä johtuen se soveltuu parhaiten Advanced-luokituksen omaaville sukeltajille. Tässä siis yksi syy lisää jatkaa sukelluskoulutusta kohti syvyyksiä. Ja entäs ne valashait? Chumphon on yksi kohteista, joissa niihin törmään säännöllisesti!

2. Sail Rock

sukelluskohteet thaimaa5 divesites thailand kohtaodivingSail Rock mainitaan usein Thaimaanlahden parhaana sukelluskohteena, eikä syyttä. Pintaan asti ulottuvan kiven ympäristö on aina täynnä elämää ja isot pilkukkaat vierailevat kohteella säännöllisesti. Kohde soveltuu kaiken tasoisille sukeltajille, sillä nähtävää riittää heti pinnasta saakka. Toisaalta se on myös syvä kohde, joten eniten Sail Rockista saat irti, kun luokituksesi riittää 30 metrin syvyyteen.

Yksi Sail Rockin erityispiirteistä on vertikaalinen läpiuinti ”The Chimney” eli savupiippu. Oikestaan ainoa miinus kohteessa on sen syrjäinen sijainti. Sail rock sijaitseen Koh Taon ja Koh Phanganin välissä ja sinne kulkeminen veneellä ottaa noin kaksi tuntia säästä riippuen.

3. Green Rock

sukelluskohteet thaimaa stingray divesites thailand kohtaodivingTässä vasta hauska kohde! Koh Nang Yuanin luoteikulmassa sijaitsevalle Green Rockille on noin 15 minuutin venematka Koh Taolta. Kohteen syvyys vaihtelee 5-25 välillä, joten se soveltuu syvyytensä puolesta kaiken tasoisille sukeltajille. Toisinaan virtaukset Green Rockilla saattavat kuitenkin olla kohtuullisen voimakkaat, joten se ei ole paras kohde ihan aloitteleville sukeltajille.
Se mikä tekee tästä kohteesta erityisen ovat sen lukuisat läpiuinnit. Sukelluksesta vierähtää helposti puolet pujotellessa tässä luontoäidin tarjoamassa sokkelossa.

4. Southwest Pinnacle

sukelluskohteet thaimaa12 divesites thailand kohtaodivingChumphon pinnaclen lisäksi tämä kuuluu ehdottomasti Koh Taon parhaimmistoon, erityisesti jos haluat nähdä isoja kalaparvia. Usein kuuleekin väittelyä, kumpi näistä kohteista on parempi, mutta meidän mielestämme kumpainenkin on sen verran mahtava, ettei voittajaa tarvita! Southwest sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Koh Taolta ja sen merenelämä on hyvin samankaltaista kuin Chumphonin. Syvyytensä puolesta Southwest on hiukan matalampi kuin Chumphon. Maksimisyvyys on noin 30 metriä ja korkeimmat kivet nousevat noin kuuden metrin päähän pinnasta. Kuten muillakin syvillä kohteilla, myös Southwestissä tehdään säännöllisiä valashaihavaintoja. 

5. Shark Island

sukelluskohteet thaimaa9 divesites thailand kohtaodivingKauneutta pinnasta pohjaan saakka! Kohteen nimi ei valitettavasti tule sen runsaasta haipopulaatioista vaan saaren muodosta, joka näyttää hain selkäevältä. Tästä huolimatta Shark Island on vierailun arvoinen kohde. Terve ja hyväkuntoinen koralli alkaa heti pinnan tuntumasta ja jatkuu aina n. 24 metrin syvyyteen.

Johtuen kohteen sijainnista, on se yksi harvoista paikoista Koh Taolla, joissa merivirrat saattavat toisinaan olla voimakkaita. Kun kohteella ei virtaa se soveltuu kuitenkin mainioisti myös snorklaukseen. Ja kyllä, niitä pilkukkaita jättejä nähdään usein vierailemassa myös Shark Islandilla.

6. Lighthouse

sukelluskohteet thaimaa6 divesites thailand kohtaodivingKoh Taon itäpuolen helmi. Yksi suurimmista eroista länsipuolen ja harvemmin sukelletun itärannikon välillä on korallit. Siinä missä länsipuolella näkyy lähinnä kovaa korallia, löytyy idästä myös laajalti pehmytkorallia kaikessa väriloistossaan. Itäpuolella törmää myös lajeihin, joita harvemmin näkee saaren länsipuolella.

Niille, jotka kaipaavat syvyyttä sukelluksilleen, löytyy lahden ulkopuolelta pinaakkeli noin 30 metrin syvyydestä. Näin ollen Lighthouse soveltuukin kaikille aina snorklaajista syväsukelluskoulutustaan suorittaville.

7. HTMS Sattakut

sukelluskohteet thaimaa13 divesites thailand kohtaodivingTämä 49-metriä pitkä hylky sijaitseen 18-30 metrin syvyydessä ja soveltuu näin ollen advanced-luokituksen omaaville sukeltajille. Entinen Yhdysvaltojen toisen maailman sodan aikainen sotalaiva lahjoitettiin Thaimaan armeijalle vuonna 1947.  Kesällä 2012 aluksen siirtyessä pois käytöstä se upotettiin Koh Taon edustalle. Ennen upottamista alus puhdistettiin mahdollisista haitallisista kemikaaleista sekä sen sisätilat tyhjennettiin täysin. Tästä syystä se onkin hyvä paikka harjoitella sukeltamista hylyissä, sillä kiinnijäämisvaara on huomattavasti ns. ”luonnonhylkyjä” pienempi.

8. White Rock

sukelluskohteet thaimaa8 divesites thailand kohtaodivingAinoastaan 10 minuutin venematkan päässä Koh Taolta sijaitseva White Rock on yksi saaren suosituimmista sukelluskohteista. Onneksi se on myös yksi saaren suurimmista, joten tilaa sukeltajille on riittämiin. Merenelämä kohteella on erittäin runsasta ja on hyvin epätodennäköistä, että nouset pintaan ilman, että olisit nähnyt ainakin muutaman rauskun, mureenan sekä runsain määrin trooppisia kaloja. Hiekka-alueella pinaakkeleiden välissä tarkkasilmäisimmät saattavat törmätä myös hiekassa piileskelevään spiny devilsfishiin. Myöskään kilpikonnahavainnot eivät ole harvinaisia.

Joten vaikka White Rockilla usein onkin myös jokunen sukeltaja on se ehdottomasti visiitin arvoinen. Sinne kannattaa suunnata myös yösukellukselle, jos haluaa nähdä barrakudien metsästävän. Ja onpa jokusen kerran muutama onnekas sukeltaja törmännyt yösukelluksella myös haihin.

+ Bonus kohde Junk Yard

Yksi saaren suurimmista keinoriuttaprojekteista sijaitsee suoraan Mae Haadin edustalla. Alueelta löydät kaikkea aina vanhoista vessanpöntöistä suurempiin keinoriuttarakennelmiin. Tämän n. 12 metrin syvyydessä sijaitsevan kohteen on rakentanut Eco Koh Tao ( https://ecokohtao.com/junkyard/) ja se on useiden saaren keskusten suosiossa. Keinoriutat ja niiden valitseminen välillä kohteiksi luonnonriuttojen sijaan kannattaa, sillä näin vähennetään sukeltajien vaikutusta riuttoihin.  Syvyys sekä tyynet olosuhteet tekevät Junk Yardista aloittelijaystävällisen kohteen. Kohteella on yllättävän runsas menrenelämä ja erityisesti pallokalat ovat tehneet moneen lähtemättömän vaikutuksen.

 

Video credits: Eco Koh Tao

Ota yhteyttä

Avoinna 9.00-18.00

Mob. +66 86 06 99244 (Whatsapp)

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Koh Tao Divers - KTD  logo

Photo credits to Fat Fish Movies, Anna Kekkonen, Irena Stangierska, Fredrik Lindblad and Mikko Paasi

Copyright 1987 - 2017 Koh Tao Divers. All rights reserved.
TAT license #34/01497