Vastuullinen matkailu Thaimaassa osa 1

Vastuullinen matkailu Thaimaassa osa 1

Thaimaa kulttuurineen sekä luonnonvaroineen on upea maa lomailla, mutta kolikolla on aina kääntöpuolensa. Monen muun lomakohteen tavoin Thaimaasta löytyy aktiviteetteja, jotka eivät kestä päivänvaloa. Miten siis matkailla hyvällä omalla tunnolla ja välttää sudenkuopat? Kaikessa yksinkertaisuudessaan vastuullinen matkailu tukee paikallista väestöä eikä vahingoita luontoa tai eläimiä, mutta aina valinta ei ole ihan helppo ja seasta saattaa löytyä myös näennäisesti hyvältä kuulostavia vaihtoehtoja, jotka kuitenkin syvemmällä tarkastelulla osoittautuvat epäeettisiksi. Kokosimme pienen oppaan helpottamaan valintaa niin ruokailun, majoituksen kuin erilaisten aktiviteettienkin osalta.

responsible tourism7 kohtaodivers thaimaa thailandNorsuratsastus ja muut eläinhuvitukset

Nyrkkisääntönä on hyvä pitää sitä, että mikäli eläin ei tule vastaan luonnossa kannattaa selvittää tarkkaan, millaisesta paikasta on kyse ennen vierailua. Mikäli tarjolla on norsuratsastusta, kylvetystä tai esimerkiksi tiikereiden kanssa valokuvien ottamista kannattaa paikka kiertää kaukaa. On hyvä pitää mielessä, että villieläimet eivät koskaan kesyynny, vaan näihin tilanteisiin pääsyyn on aina käytetty kyseenalaisia keinoja. 

Norsuratsastukset ja muut huvitukset ovat lähtökohtaisesti eläinrääkkäystä. Vaikka kyseessä onkin iso eläin, ei sen selkää rakenteensa vuoksi ole tarkoitettu kantamaan suurta painoa. Jotta villieläin saadaan nöyrästi kantamaan ihmisiä selässään se käy läpi Thaimaassa yleisesti käytetyn koulutusmetodin, jossa pyritään murtamaan eläimen luonne. Metodissa nuori norsu sidotaan tiukasti kiinni raajoistaan, jonka jälkeen sitä hakataan sekä pidetään nälissään. Tämän jälkeen norsun ohjaaja tulee paikalle ja antaa sille vettä sekä ruokaa, jolloin norsu alkaa luottaa tähän ensimmäiseen ihmiseen, joka ei satuta sitä.

Norsujen lisäksi monet muut eläimiin liittyvät aktiviteetit, joissa pääsee poseeraamaan tiikerien, kummituseläinten jne. kanssa kannattaa myös jättää suosiolla väliin. Rennosti ja ihmisiin tottuneesti käyttäytyvä villieläin on usein rauhoitettu tai niiltä on poistettu hampaita tai kynsiä. Ethän siis tue tällaista toimintaa saadaksesi uuden profiilikuvan Facebookiin.

Millaisiin eläinaktivitteeteihin sitten voi ja kannattaa osallistua? Ympäri Thaimaata löytyy elephant sanctuaryjä, joissa norsut saavat oleilla vapaana omassa luonnollisessa elinympäristössään. Koh Taolta katsottuna lähin on Koh Samui Elephant Sanctuary. Mikäli eläinten paijaus ja rapsuttelu kiinnostaa on Thaimaassa lukuisia löytöeläinkoteja, joissa on kodittomat koirat ja kissat odottavat hellyyttä. Vierailemalla löytöeläinkodissa autat myös arempia eläimiä tottumaan ihmisiin, jolloin ne todennäköisemmin päätyvät adoptoiduksi loppuelämän kotiin.

Syö ja nuku vastuullisesti Thaimaassa

responsible tourism6 kohtaodivers thaimaa thailand

Valitessa hotellia tai ruokapaikkaa kannattaa suosia paikallisvetoisia palveluita. Kalliit kansainväliset hotellit maksavat usein henkilökunnalleen luokattoman huonoa palkkaa, joka ei kata kunnolla elinkustannuksia kalliilla turistialueilla. Ketjujen sijaan kannattaakin etsiä pieniä tai keskikokoisia perheyrityksiä, joihin majoittua. Tällöin rahasi menevät suoraan paikallisille.

Ruokailuun pätevät samat säännöt: vältä ketjuja ja suosi paikallista. Taatusti herkullisimmat ja aidoimmat sapuskat löydät katukojuista ja pienistä muovituoliravintoloista. Thaimaalainen ruoka valmistetaan paikallisista vihanneksista, yrteistä sekä lihasta ja usein kyseessä onkin todellista lähiruokaa.

Muutama ruokalaji ja niitä tarjoilevat ravintolat kannattaa kuitenkin kiertää. Tällaisia ovat sekä haineväkeitto että linnunpesäkeitto. Jälkimmäinen valmistetaan pääskysen sukuisen linnun pesistä ja niiden suosion kasvu on johtanut lintukannan kutistumiseen. Tämän lisäksi myös pesien kerääjien työolot ovat erittäin vaaralliset eivätkä kuolemantapauksetkaan ole harvinaisia. Haineväkeiton raaka-aine puolestaan hankitaan leikkaamalla elävältä hailta evät irti, jonka jälkeen hai heitetään takaisin mereen. Hain tulee pysyä liikkeessä pysyäkseen hengissä ja evätön hai pohjassa tukehtuu tuskallisesti.

Orpokodit

responsible tourism3 kohtaodivers thaimaa thailandOrpokotivierailu ja vapaaehtoisena toimiminen saattaa kuulostaa harmittomalta tavalta auttaa paikallisia orpoja. Ja tuleehan siitä hyvä mieli, kun lomalla antaa aikaansa orpolasten hyväksi. Lasten ei kuitenkaan tulisi olla turistinähtävyyksiä. Orpokotiin päätyneitten lasten elämän alkutaival on usein traumaattinen ja kovia kokeneiden lasten kanssa toimivien aikuisten tulisi olla aina alansa ammattilaisia. Vaikka vapaaehtoisena toimija tarkoittaakin hyvää voivat seuraukset lasten kannalta olla hyvinkin haitalliset.

Kun orpokodista tulee bisnes se tuo mukanaan myös muita lieveilmiötä. Osalla lapsista saattaa olla elossa olevat vanhemmat, jotka on suostuteltu antamaan lapsensa pois orpokotiin. Toisinaan lapset asuvat orpokodeissa aina lukukauden kerrallaan ja menevät välissä lomalle kotiinsa.

On kuitenkin tapoja, joilla voit silti auttaa lapsia. Mikäli koulutuksesi soveltuu traumatisoituneiden lasten auttamiseen kannattaa harkita hakeutumista töihin orpokotiin pidemmäksi aikaa. Jatkuvasti vaihtuvat vapaaehtoiset lisäävät helposti turvattomuuden tunnetta. Jos taas et omaa koulutusta lasten kanssa toimimiseen ja haluat silti auttaa, etsi paikka, jossa voit työskennellä tehtävissä, joissa et ole tekemisissä lasten kanssa.

responsible tourism8 vastuullinenturismi kohtaodivers thaimaa thailandMâi sài tŭng kráp/kâ – Ei kiitos, en halua muovikassia

Vastuulliseen turismiin kuuluu tietysti oleellisesti myös se, mitä me jätämme jälkeemme. Thaimaa on viimevuosina harpponut hyvää vauhtia eteenpäin muovin kulutuksen vähentämisen suhteen ja Koh Taon saarelta alkaa olla vaikea löytää kauppoja, jotka automaattisesti sullovat pienetkin ostokset muovikassiin ja monesta liikkeestä mukaan lukien 7/11 ei kasseja saa enää lainkaan. Jos näin kuitenkin meinaa kassalla tapahtua, voi muovikassista aina kieltäytyä kohteliaasti.

Muovinkulutuksen välttely lisäksi voit myös aktiivisesti osallistua siivouspäiviin, joiden avustuksella muovi päätyy asianmukaisesti käsiteltäväksi eikä esimerkiksi mereen. Siivouksia ympäri Thaimaata järjestää mm. Trash Hero Thailand .

Onko sinulla hyviä vinkkejä mitä välttää tai suosia Thaimaassa lomaillessa? Kerro meille parhaat vinkkisi Facebookissa tai Instagrammissa, jotta kaikki oleellinen kasaan kakkososaa varten!

Ota yhteyttä

Avoinna 9.00-18.00

Mob. +66 86 06 99244 (Whatsapp)

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Koh Tao Divers - KTD  logo

Photo credits to Fat Fish Movies, Anna Kekkonen, Irena Stangierska, Fredrik Lindblad and Mikko Paasi

Copyright 1987 - 2017 Koh Tao Divers. All rights reserved.
TAT license #34/01497