Sukellus Valoon – Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio
Sukellus Valoon – Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio

Sukellus Valoon – Mikko Paasi ja uskomaton pelastusoperaatio

Johanna Elomaan Sukellus Valoon on Kasvutarina Itä-Helsingin lähiöistä Thaimaan luolapelastusoperaatioon, joka jää historiankirjoihin. Koh Tao Diversin kirjatoukat luonnollisesti nappasivat tuoreen kirjan käsiinsä välittömästi sen ilmestyttyä.

mikkopaasi3 sukellusvaloon kohtaodivers blog“Olen oppinut ajattelemaan elämää isommassa kuvassa. Kenelle tahansa saattaa sattua mitä tahansa. Minulle tapahtui jotain, mikä toi minut tälle polulle. Menneisyyteni iskosti mieleeni sen, että jos vain voin pelastaa jonkun toisen ihmishengen, en mieti sitä sekuntiakaan. Menen aina sinne missä minua tarvitaan.” 

Sankareiksi ei synnytä, niiksi kasvetaan. Heinäkuussa 2018 joukko vapaaehtoisia luolasukeltajia lähtivät suorittamaan operaatiota, joka vielä näin kuukausia myöhemmin vaikuttaa täysin uskomattomalta. Sukellus Valoon vie lukijan syvälle Tham Luangin luolastoon ja kertoo yksityiskohtaisen tarinan siitä, miten mahdottomasta tuli mahdollista.

Yksi pelastusoperaation sukeltajista oli suomalainen Mikko Paasi. Koh Tao Diversin kantavoima, joka on tehnyt pitkän elämäntyön sukelluksen parissa. Mikon elämäntarina on traaginen ja kirja kertoo sen avoimesti kiillottelematta tai kaunistelematta. Vaikka teoksen pääpaino onkin luolapelastuksessa ja sen kuvailussa, tuo elämänkerrallinen näkökulma kirjaan syvyyttä. Se muistuttaa lukijaa siitä, että elämässä voi tapahtua mitä vaan. Menneisyys muokkaa meitä, painaa hartioita ja sulkee ovia. Silti pitää jatkaa. Jonain päivänä se palkitaan.

”Tham Luangin operaation jälkeen oli hienoa soittaa äidille ja kertoa, miten pelastusoperaatio oli päättynyt. Ajattelin, että äiti sai vihdoin olla ylpeä pojastaan ja siitä mitä olin tehnyt. Kaikki valinnat tuntuivat loksahtavan paikoilleen ja saivat merkityksensä. Se ettei minusta tullutkaan lääkäriä tai armeijan luutnanttia osoittautui lopulta oikeaksi poluksi.”

 

mikko paasi5 sukellusvaloon johannaelomaa kohtaodivers blogi

mikkopaasi4 sukellusvaloon kohtaodivers blog

sukellusvaloon mikkopaasi kohtaodivers blogi johannaelomaa 

Kirja antaa myös vastauksia kysymyksiin, jotka olivat kaikkien pelastusta seuranneiden huulilla. Miten pojat olivat päätyneet luolaan? Miksi kansainvälinen vapaaehtoisjoukko ylipäänsä päätyi tuomaan jalkapallojoukkue Villisiat ulos? Miten operaatio kaikkine yksityiskohtineen suoritettiin?

Mitä pidemmälle Sukellus Valoon etenee, sitä tiukemmin lukija tuntee olevansa keskellä Chiang Rain maaseutua kymmenentuhannen pelastusoperaatioon osallistuvan keskellä ja lopulta Mikko Paasin mukana kilometrien syvyydessä pimeässä luolastossa. Se kuvailee myös epätietoisuutta ja epävarmuutta, joka operaation yllä leijui. Sukeltajan näkökulmasta poikien sukeltaminen ulos tuntui kotisohvalla itsestään selvältä. Sukellus Valoon kuitenkin kertoo koko tarinan ja saa lukijan todella ymmärtämään, kuinka monimutkainen operaatio Tham Luangin luolassa on todella ollut.

Luulen, että alkuun kukaan ei olettanut, että pojat löytyisivät elossa. Ja sitten kun he löytyivät, pakka meni monelta sekaisin. Kukaan ei tiennyt, mitä oikeasti pitäisi seuraavaksi tehdä. Siksi kummallisiakin ideoita yritettiin toteuttaa, vaikka väkisin.

mikko paasi sukellusvaloon johannaelomaa kohtaodivers blogiVaikka Sukellus valoon onkin varmasti jokaisen sukeltajan odotetuin kirjauutuus, avatessa kirjan ensimmäisiä sivuja olo oli skeptinen. Miten yhdestä tapahtumasta voi kirjoittaa hyvän kirjan näin lyhyellä aikataululla? Viimeistään ensimmäisen 50 sivun jälkeen voi heittää hyvästit epäilyksille. Sukellus Valoon on ennen kaikkea värisyttävän hyvä lukukokemus. Johanna Elomaan tapa kirjoittaa asioista kursailematta vangitsee lukijan eikä teosta pysty laskemaan käsistään. Jos aiot lukea tänä syksynä yhden kirjan, lue tämä.

Sukellus valoon antaa toivoa ja uskoa ihmisyyteen pimeimmissäkin paikoissa. Jos pystyt yrittämään, yritä. 

mikko paasi thamluang sukellusvaloon kohtaodivers

mikkopaasi thaijalkapallojoukkue thaimaa kohtaodivers blog

Those Who Say It Can’t Be Done, Shouldn’t Interrupt People Doing It. - Mikko Paasin motto 

Sukellus valoon kirjan saatavilla Suomessa 2.11 - tarkista saatavuus kirjakaupastasi tästä linkistä (nyt myös sähköinen kirja saatavilla)


Artikkelin kirjoittanut: Jenni Karinen

Ota yhteyttä

Avoinna 9.00-18.00

Mob. +66 86 06 99244 (Whatsapp)

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Koh Tao Divers - KTD  logo

Photo credits to Fat Fish Movies, Anna Kekkonen, Irena Stangierska, Fredrik Lindblad and Mikko Paasi

Copyright 1987 - 2017 Koh Tao Divers. All rights reserved.
TAT license #34/01497