Plastic sucks - KTD:n pieni opas muovijätteen vähentämiseen
Tänä päivänä lienee kaikille selvää, että maapallon asukkailla on käsissään valtava ongelma. Keskimäärin kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä päätyy mereen vuosittain. Tämä jäte tappaa niin lintuja kuin mereneläviä sekä myrkyttää vesistömme mikroskooppisen pienillä muovihiukkasilla. Suurin osa muovista merissä ei koksaan hajoa tai maadu, vaan muuttuu pikkuhiljaa mikromuoviksi joka löytää tiensä lautasillemme ja jopa juomaveteemme. Tätä tahtia merissämme on enemmän muovia kuin kaloja vuoteen 2050 mennessä.
Kuinka siis vähentää muovijätteen määrää?
Kaikki lähtee liikkeelle omien kulutustottumusten uudelleenarvioinnista muutamalla helpolla kysymyksellä. Milloin ja mihin käytän muovia? Mitä voisin tehdä toisin? Kokosimme 16 kohdan listan helpottamaan muovijätteen sekä mikromuovin vähentämistä päivittäisessä elämässä. Suosimalla kestäviä ratkaisuja ja valitsemalla aina muovittoman vaihtoehdon, kun se on mahdollista, saat ihmeitä aikaan!
1. Sano EI muovikassille
Ottaen huomioon kaiken sen tiedon, mitä meillä on planeettamme muoviongelmasta, ei muovikasseja tulisi enää olla olemassakaan. Pidä aina kestokassi laukun pohjalla kaiken varalta.
2. Kieltäydy muovipillistä
Muovista valmistetut juomapillit ovat yksi yleisimmistä kertakäyttömuoveista ympäri maailmaan. Kun se pahamaineinen muovikassi saattaa päästä käyttöön vielä toisen tai kolmannenkin kerran, päätyy pilli suoraan roskakoriin käytön jälkeen. Iso osa juomista on nautittavissa ilman pilliä. Mikäli kaipaat kuitenkin pillin, suosi kestäviä vaihtoehtoja joita valmistetaan esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä sekä bambusta.
3. OPM Eli Oma Pullo Mukaan!
Maissa, joissa hanavesi on juomakelpoista, ei ole mitään syytä ostaa vettä muovipullossa. Esimerkiksi suomessa hanavesi on usein laadultaan jopa parempaa, kuin pitkiä aikoja muovipullossa seisseet vaihtoehdot. Matkustaessa maissa, joissa hanavesi on juomakelvotonta, löytyy usein täyttöpisteitä joissa oman vesipullon täyttää pikkurahalla tai jopa veloituksetta kuten esimerkiksi Koh Tao Diversilla. Vähentämällä jätettä saatat siis myös säästää euron jos toisenkin!
4. Juo kahvi kahvilassa mukista tai kupista
Ja halutessasi kahvin mukaan kanna mukana uudelleenkäytettävää kuppia.
5. Hoida ruokaostokset fiksusti
Muoviin pakatut elintarvikkeet tuottavat valtavan määrän jätettä kotitalouksissa. Onneksi hitaassa mutta varmassa kasvussa ovat liikkeet, jonne voi mennä ostoksille omien uudelleen käytettävien rasioiden kera. Muista suosia toreja, kauppahalleja sekä palvelutiskejä marketeissa. Pienellä suunnittelulla vähennät muovin määrää dramaattisesti!
6. Ruoka mukaan tai suoraan kotiovelle?
Mikäli nappaat ruokasi mieluummin valmiina mukaan kuin hääräät keittiössä omat rasiat toimivat tähänkin mainiosti. Jos tilaat suoraan kotiovelle saakka, hyödynnäthän muoviset take away astiat. Moni ravintola myös kerää ne mielellään takaisin pestynä palvelemaan seuraavaa ruuantilaajaa.
7. Mikrorakeet kosmetiikassa
Erityisesti useat kuorintavoiteet sisältävät pieniä muovisia mikrorakeita jotka päätyvät viemäriin valuvan veden kautta vesistöihin. Valitse siis tuote, jossa rakeet ovat luonnonmukaista materiaalia tai tee itse oma kuorintasi. Esimerkiksi käytetyt kahvinporot käyvät loistavasti tähän tarkoitukseen!
8. Saippuat käyttöön
Monet shampoot, suihkugeelit ja kodin puhdistusaineet ovat suurilta osin muoviin pakattua vettä joka matkustaa tuhansia kilometrejä ympäri maailmaa löytääksensä luoksesi. Vaihda siis nestemäiset tuotteet shampoopaloihin, laadukkaaseen saippuaan ja paloiksi pakattuihin kodinpuhdistustuotteisiin, jotka on tarvittaessa helppo liuottaa kotona vaikka suihkepulloon. Toimimalla näin, et ainoastaan vähennä muovijätteen määrää vaan myös hiilijalanjälkesi pienenee.
9. Aja fiksusti
Yksi suurimmista mikromuovin tuottajista on moottoriliikenne. Renkaat valmistetaan usein synteettisestä kumista, josta tienpintaan irtoaa ajaessa pieniä hiukkasia ja nämä hiukkaset kulkeutuvat tien pinnalta sateiden mukana vesistöihin. Yksi hyvä syy lisää valita kimppakyyti, julkinen liikenne tai vaikkapa omat jalat!
10. Meriystävällistä pukeutumista
Toinen arkipäiväinen asia, jonka johdosta meriimme päätyy runsaasti mikromuovia, on vaatteemme ja niiden pesu. Joka kerta, kun peset synteettisestä kuidusta valmistetun vaatteen, siitä irtoaa miljoonia hiuksen hienoja mikrosäikeitä. Hankkimalla ainoastaan luonnonkuituisia vaatteita vähennät mikromuovin päätymistä vesistöihin. Kuitenkin jo kaapissa roikkuvat synteettiset materiaalit kannattaa pestä viileässä vedessä ja mahdollisimman lyhyen aikaa sekä hankkia niille pesupussi, joka kerää mikromuovia.
11. Siirry kestovaippoihin
Kertakäyttö vaipoista syntyy n. 60 kertainen määrä jätettä verrattuna kestovaippoihin. Vaikka aluksi saattaa tuntua haasteelliselta siirtyä helpoista poisheitettävistä vaihtoehdoista kestoversioihin, mieti sitä muovivuorta, joka sinun ansiostasi jää syntymättä!
12. Arvoisat naiset, miltä kuulostaisi muovittomat kuukautiset?
Monella on varmasti käynyt mielessä, kuinka paljon jätettä siteistä ja tamponeista kertyy joka kuukausi? Nämäkin jätekasat on helppo jättää historian! Kuukupit nostavan suosiotaan vuosi vuodelta. Silikonista valmistettu kuppi kestää käyttöä jopa viitisen vuotta, mikä lämmittää mukavasti myös pankkitiliä. Hyviä uutisia myös kaikille merenneidoille: Kuukuppia voi käyttää myös sukeltaessa!
13. Tue yrityksiä, jotka vähentävät muovia sekä uudelleen käyttävät muovijätettä.
Äänestä jaloillasi ja valitse palveluntarjoaja joka aktiivisesti hyödyntää kestäviä ratkaisuja kertakäyttömuovin sijaan tai valmistaa tuotteensa kierrätysmuovista. Paikallisten tuotteiden suosiminen on myös kannattaa aina. Tuote, joka tulee läheltä, harvoin tarvitsee valtavaa määrää pakkausta ja lisäksi kuljetusmatkojen lyhentyessä myös hiilijalanjälki pienenee
14. Korjaa rikkinäiset tavarat
Korjaa mieluummin kuin korvaa! Vaatteet saa kursittua kasaan neulalla ja langalla, elektroniikka kannattaa ensin käyttää huollossa arvioitavana ennen uuden hankintaa ja huonekalut saavat pienellä karvojenkohotuksella helposti kymmeniä vuosia lisää elinaikaa. Mieti huolella, ennen pois heittämistä, sillä viimekädessä tavarat eivät katoa kuormittamasta ekosysteemiämme, ainoastaan sinun silmistäsi.
15. Myy tai lahjoita eteenpäin tavarat, joita et enää käytä
Yhden roska voi olla toiselle aarre! Kirpputorit ja seconhand liikkeet sekä erilaiset facebookryhmät ovat hyviä paikkoja laittaa vanha tavara kiertämään. Sama tietysti toimii myös toiseen suuntaan. Kun tarvitset jotain, mieti ensin mistä sen löytäisi käytettynä.
16. Käytä uudelleen kaikki mitä pystyt
Jäikö kiireen keskellä kauppakassi kotiin ja mukaan tarttui muovikassi? Hyödynnä tuo muovin palainen parhaasi mukaan ja käytä kassia niin pitkään, kun se kestää menossa mukana. Sama koskee kaikkea, mitä hankit. Mieti ennen kuin ostat, pidä huolta tavaroistasi ja anna niille mahdollisimman pitkä elämä!
***
Onko sinulla lisää hyviä vinkkejä, miten vähentää maapallomme muoviongelman kasvamista? Heitä meille parhaat ja luovimmat vinkkisi. Kirjoitamme kakkososan ilomielin!