Katoavaa korallia kuvaamassa - Dokumentti-arvostelu

Dokumentti-arvio: Katoavaa korallia kuvaamassa


Jokaisen tällä planeetalla tulisi katsoa Netflixin Chasing Coral. Täytyy myöntää, että minulla oli joitain ennakkoluuloja tätä dokumenttia kohtaan. Puolitoista tuntia vaikutti pitkältä ajalta keskittyä korallien elämään. Olin väärässä. Dokumentti on tehty erittäin henkeäsalpaavalla ja kauniilla tavalla. Itseasiassa saatoin hieman itkeä tätä katsoessani. 

Korallin valkaistumista MalediiveilläChasing Coral dokumentti katoavista koralliriutoistaKoralliriutat ovat oleellisia elämälle ja tärkeä suuri ekosysteemi. Viimeisten 20 vuoden aikana upea värikäs elämä riutoilla on kadonnut pikkuhiljaa. Ilmastonmuutoksen seurauksena maailman vesien lämpötila on noussut niin nopeasti, että korallit ovat alkaneet kadota ennennäkemättömään vauhtiin. Korallit selviytyvät tiettyyn lämpötilaan saakka; ideaali lämpötila niille on 23-29 celsius astetta. Mutta vain muutaman asteen nousu pidemmäksi aikaa on kriittistä.

Sama riutta Amerikan Samoalla ennen ja jälkeen korallien valkaistumista

Chasing corals dokumentti taltioi taitavasti korallien valkaistumisilmiön. Ryhmä tutkijoita, sukeltajia ja valokuvaajia seuraavat tätä vedenalaisella kuvauskalustolla kuukausien ajan. Terveessä korallissa elää levää. Kun koralli on stressaantunut esimerkiksi lämpötilan tai ravinnon takia, levät jättävät korallin minkä vuoksi se menettää värinsä ja muuttuu valkoiseksi. Värin lisäksi koralli menettää tärkeimmän ravinnonlähteensä. Kun koralli on liian kauan ilman levää, se alkaa kuolla. Valkaistumisen jälkeen vain korallin luuranko on enää jäljellä.

Suosittelen lämmöllä tätä dokumenttia kaikille, sukellat tai et. Tämä ei ole tavallinen luontofilmi puuduttavalla selostuksella. Me kaikki voimme vaikuttaa ilmastonlämpenemiseen vähentämällä hiilijalanjälkeämme. Pienet teot oikeasti merkitsevät. Uskon, että kaikki meistä haluavat nauttia vedenalaisesta elämästä niin pitkään kuin mahdollista.

 

Katso dokumentti Chasing Coral Netflixissä

Kuvien lähteet: http://www.globalcoralbleaching.org

Arvostelun on kirjoittanut:  Anna Heiskanen


 Korallien kasvatus Koh Taolla

Lue Goral Gardening sivustolta miten Koh Taolla kasvatetaan koralleja ja mitä Sinä voit tehdä näiden uhanalaisten aarteiden suojelemiseksi.


 

Ota yhteyttä

Avoinna 9.00-18.00

Mob. +66 86 06 99244 (Whatsapp)

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Koh Tao Divers - KTD  logo

Photo credits to Fat Fish Movies, Anna Kekkonen, Irena Stangierska, Fredrik Lindblad and Mikko Paasi

Copyright 1987 - 2017 Koh Tao Divers. All rights reserved.
TAT license #34/01497